Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät

Maailman paras tilastovirasto, myös tulevaisuudessa

15.8.2024
Twitterissä: @MarkusSovala
Kuva: Tilastokeskus

Tilastokeskuksen perustehtävä on tuottaa toimivan demokratian ja talouden tarpeisiin luotettavaa ja puolueetonta tietoa. Tässä ajassa tuo tehtävä tuntuu entistäkin tärkeämmältä.

Olemme lisänneet perustehtäväämme kunnianhimoa kirjaamalla visioomme, että haluamme olla tiedontuottajina yksi maailman parhaista. Kuten olemme Maailmanpankin mukaan jo olleetkin muutaman vuoden peräkkäin.

Miten me Tilastokeskuksessa aiomme huolehtia tehtävästämme ja onnistua siinä myös tulevaisuudessa? Valtionhallintoon kohdistuvat säästöt vaikuttavat myös meihin. Uskon kuitenkin, että olemme pystyneet kirkastamaan valmistumassa olevaan uuteen strategiaamme ne tavoitteet, jotka ohjaavat työtämme oikeaan suuntaan.

Tulevien kahden vuoden aikana keskitymme strategiamme mukaisesti tietoprosessin tehostamiseen ja yhtenäistämiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että teknologiaa ja yhtenäisiä tietovarantoja hyödyntämällä tehostamme toimintaamme niin, että asiantuntijoidemme työaikaa vapautuu muun muassa aineiston mekaanisesta käsittelystä.

Konkreettisesti tämä tulee tarkoittamaan tietovarantojen systemaattista rakentamista, uudenlaisia työrooleja ja osaamisen kehittämistä sekä uusien teknologioiden käyttöönottoa. Tämä on strategiamme tärkein kärki.

Kehittäminen ja tehostaminen tähtää siihen, että pystymme olemaan tulevaisuudessakin hyödyksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Teemme työtä tiedon käyttäjiä varten, ja strategian toisena tavoitteena onkin varmistaa, että niin tuottamamme tiedon laatu kuin sen hyödyntäminen kehittyvät yhteiskunnassa myönteiseen suuntaan. Tulemme muun muassa edistämään tilastojen ja tiedon käyttöä eri keinoin tulevina vuosina sekä käymään läpi esimerkiksi palvelukokonaisuuttamme sekä parantamaan tutkijapalveluidemme toimintaa.

Toimintaympäristö edellyttää ja toisaalta myös mahdollistaa meille nyt alkamassa olevan suuren muutoksen. Meillä on töissä osaavaa väkeä, ja uskon, että Tilastokeskus pystyy tämän loikan ottamaan.

Yhteistyötä tarvitaan ehdottomasti myös sidosryhmiemme suuntaan. Tilastokeskuksen tiedontuotanto ja sen laatu perustuu erinomaisiin suomalaisiin rekistereihin ja muihin tietoaineistoihin sekä jatkuvaan vuoropuheluun rekisterivirastonmaisten sekä tiedon käyttäjien kanssa.

Valtionhallinnossa ylimmän johdon virat ovat määräaikaisia – näin myös Tilastokeskuksessa. Nykyisten ylijohtajiemme viiden vuoden kausi päättyy ensi vuoden alussa, ja hakuaika tehtäviin on parhaillaan meneillään. Yhteydenottojen perusteella on selvää, että hyviä hakijoita piisaa, ja arviolta lokakuussa tiedämme, ketkä palvelualueita jatkossa valmentavat ja luotsaavat eteenpäin juuri valmistumassa olevan strategiamme viitoittamaan suuntaan.

 

Kirjoittaja on Tilastokeskuksen pääjohtaja.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

Blogi
21.5.2024
Jukka Hoffren

Tilastot ovat luotettavia kuvauksia yhteiskunnan ilmiöistä mutta myös rajaavat ja muokkaavat käsityksiämme maailmasta ja ihmisistä. Numerot paitsi paljastavat myös kätkevät asioita, siksi tilastojen luku- ja käyttötaito on tärkeä kansalais­taito.

Artikkeli
19.3.2024
Jaana Huhta

Meneillään olevan verkkouudistuksemme tavoitteena on tarjota tilastoja nykyaikaisemmassa ja helpommin löydettävässä muodossa erilaisille tilastonkäyttäjille. Tilastojen julkistamisen johtotähtenä on: data ensin. Teksti rakentaa tilastoille merkityksen. Jotta kaikki pääsevät yhtä vaivattomasti tilastojen äärelle, tulee kaikessa tilastokirjoittamisessa käyttää selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

Blogi
16.2.2024
Markus Sovala

Suomen tilastojärjestelmä ylsi ykkössijalle 186 valtiota kattaneessa vertailussa. Tilastokeskuksen pääjohtaja löytää kolme perustetta Suomen menestykselle Maailmanpankin arviossa.

Blogi
1.9.2023
Maija Metsä

Kesälomani lopulla seurasin sivusilmällä lukiolaisnuoren pakkausruljanssia. Edessä oli vaihto-oppilasvuosi ja lähtöön muutama päivä. Mahtuisiko matkaan myös taskullinen tietoa Suomesta?

tk-icons