Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Tilaston henki: "Vastaajana olet tiimini korvaamaton jäsen"

8.1.2018

Tilaston henki seikkailee parhaillaan somessa ja Ylen TV-kanavilla. Kysyin hengeltä kuulumisia. 

Hei Tilaston henki, vaikutat hengästyneeltä. Mitä kuuluu?

–  *Phuh*hei! Tulin juuri Punkaharjun hiihtoladuilta, jossa keräsin kansalaisilta paljon uutta tietoa. Tiesitkö että viimeisimmän kyselymme mukaan yli kaksi kolmesta suomalaisesta harrastaa liikuntaa useamman kerran viikossa? Myös talvella!

Enpä tiennytkään. Mukava kuulla, että ihmiset pysyvät liikkeessä.

Kuva: Jetro Staven

Tilaston henki kuvassa

Tilaston henki syttyy tuoreesta tiedosta.

Miten Tilastokeskuksen kyselyihin sitten vastataan?

– Vastaaminen on oikein helppoa. Kaikki joita arpaonni suosii pääsevät mukaan ja saavat kutsukirjeen. Sitten vain vastataan kysymyksiin. Monet ovat kertoneet kyselyiden olleen varsin hauskoja. 

Mihin tarkoitukseen keräät tietoja? 

– Loistava kysymys! Nämä tiedot muodostavat demokratian tukipilarin.

Aivan…hieno homma...sehän kuulostaa tärkeältä. Mutta mitä sillä oikein tarkoitat? 

– Tilastokeskuksen keräämiä tietoja käyttävät sekä kunnat, valtio, tutkijat, yritykset että yksittäiset kansalaiset kuten esimerkiksi koululaiset. Jos tietoja ei kerättäisi, emme voisi tehdä tietoon perustuvia luotettavia havaintoja ja päätöksiä. 

Olen kuullut, että tiedon keräämisessä tiimityö on tärkeää. Keitä tiimiisi kuuluu? 

– Minulla on erinomainen porukka. Tärkeimpiä tiimissäni ovat tiedonantajat – nuo arjen sankarit jotka käyttävät pienen hetken kyselyihin vastaamiseen. Lisäksi kanssani puuhaa joukko Tilastokeskuslaisia, esimerkiksi haastattelijoita ja kyselytutkimusten tekijöitä. Joskus tuntuu, että oma roolini onkin melko nimellinen, kun muut hoitavat hommat niin hienosti. 

Kerätyt tiedot tulevat siis meidän kaikkien käyttöön. Mistä niitä pääsee käyttämään? 

– Erittäin hyvä kysymys. Esimerkiksi Facebookissa voi seurata hyvää ystävääni Tilastotohtoria. Hän kertoo aina mehevimmät tilastouutiset. Jos haluat penkoa tarkemmin erilaisia aihealueita, suosittelen menemään Tilastokeskuksen nettisivuille tai Findikaattoriin

Olet nyt tv:stä ja somesta tuttu, ja tämän haastattelun jälkeen myös blogimme lukijat tietävät sinusta ja ajatuksistasi. Tavoitteletko laajempaakin julkisuutta?  

– En voi väittää, etteikö pieni mediahuomio mairittelisi. Uravalintani on väistämättä johtanut siihen, etten ole päässyt nauttimaan parrasvaloista ihan siinä määrin kuin eräät henki-kollegani kaukomaissa. Tosin emmehän me kaikki voi esiintyä miljoonayleisöille haaremihousuissa. 

Ymmärrän...mutta mikä sinua sitten motivoi? 

– Olen urallani pysytellyt lähellä ihmisten arkea ja tiedän, kuinka kiireistä ja tietotulvan täyttämää suomalaisten elämä voi välillä olla. Siksi haluan muistuttaa, että Tilastokeskus on meidän kaikkien asialla. Kyselyihin vastaaminen on tärkeää ja vie vain hetken.

 – Samalla haluan kiittää kaikkia vastaajia. Eiköhän jatketa samaan malliin!

 

Lue lisää kuinka vastauksista tehdään tilastoja.

Tilaston hengestä kertova Youtube-video

 

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

Blogi
16.2.2024
Markus Sovala

Suomen tilastojärjestelmä ylsi ykkössijalle 186 valtiota kattaneessa vertailussa. Tilastokeskuksen pääjohtaja löytää kolme perustetta Suomen menestykselle Maailmanpankin arviossa.

Blogi
25.8.2022
Jukka Hoffren

Luotettavan ja nopean faktatiedon kysyntä kasvaa jatkuvasti. Säästöpaineissa tuskailevilla valtion­hallinnon organisaatioilla on kasvavia haasteita vastata tarpeisiin. Tietoaineistoa on saatavissa käyttöön valtavasti lisää kustannus­tehokkaasti hyödyntämällä laajemmin rekisteri­tietoja ja muita hallinnollisia tieto­aineistoja. Tämä edellyttää tieto- ja tilasto­ekosysteemin kehittämistä ja entistä syvempää verkostoitumista.

tk-icons