Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät

Käyttöä vessa­paperille koti­opetuksessa

18.3.2020
Kuva: Päivi Linna-Koski

Onko kotona extrapaali wc-paperia? Ja etä­opetettavia ylä­koululaisia? Tässä ehdotus asioiden yhdistelemiseksi.

Vaikuttavin tilastollinen esitys, jonka olen nähnyt, tehtiin nimittäin kymmenellä vessapaperi­rullalla. Olen jonkun kerran halunnut toistaa näkemäni, mutta koskaan ei ole ollut tarpeeksi rullia – aina on pitänyt improvisoida kukka­ruukuilla sun muilla, mikä on syönyt visuaalista tehoa.

Nyt kun tarvittavat rullat löytyvät kaikilta, ehdotan kotona pidettäväksi tilasto- ja väestötieteen havainto­esitystä, jossa on aimo annos myös ekologisesti tärkeää tietoa, ripaus taikuuttakin.

Esityksen voi käydä opiskelemassa täällä ja sitten soveltaa sitä tähän päivään ja kotiyleisön tasolle. Ruotsalainen lääkäri, miekannielijä ja tilasto­valistaja Hans Rosling havainnollistaa vessapaperi­rullilla, miksi maailman väki­määrä nousee 10 miljardiin, vaikka väestö­­räjähdys on jo taltutettu.

Yksi rulla merkkaa miljardia maapallon asukasta. Kun vuosia sitten näin livenä Roslingin esityksen, kuuden rullan alhaalta paksumpi torni muuntui viiden rullaparin seinämäksi. Maapallon väestön vanhetessa ikärakenne tasoittui, kun alle 15-vuotiaiden lasten lukumäärä oli jo lakannut kasvamasta noin kahdesta miljardista.

Lapsihuippu on jo saavutettu, oli yksi Roslingin fakta­pohjaisista viesteistä maailmalle. Väestö kasvaa vielä jonkin aikaa, sitä ei voi pysäyttää, koska nuoria ihmisiä on niin paljon. Mutta väestö­räjähdyksen moottori, korkea hedelmällisyys, on jo sammunut useimmissa maailman maissa.      

Hans Roslingin näkemykselle ja osaamiselle olisi muutenkin nyt käyttöä. Ennen menehtymistään vuonna 2017 Rosling ehti olla torjumassa ebola-epidemiaa Länsi-Afrikassa.

Toivottavasti Roslingin kollegat tekevät nyt yhtä hyvää työtä analysoiden kylmä­päisesti informaatiota ja tehden siitä harkittuja päätelmiä. Fakta­pohjaiselle päätöksen­teolle on nyt käyttöä – niin kuin veskipaperi­rullillekin.

 

Kirjoittaja on Tieto&trendit-sivuston toimittaja.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

tk-icons