Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Suomen virallinen tilasto

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi

Tuottaja: Tilastokeskus
Tiedot:

Tuorein julkistus:
Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi nousi tammikuussa 22,4 prosenttia
16.3.2022
Tilastokeskuksen laskema maatalouden tuotantovälineiden ostohintojen vuosimuutos oli tammikuussa 22,4 prosenttia. Maatalouden tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 28,7 prosenttia ja investoinnit 8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet poikkeuksellisen paljon lyhyessä ajassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa myös lisäpainetta panoshintojen korotuksille. Hintojen muutoksia on siten tarpeen seurata tiheämmin. Maatalouden tuottajahintaindeksin tietokantataulukot päivitetään jatkossa kuukausittain noin 45 päivän viiveellä tilastokuukauden päättymisestä.

Kuvaus: Tilasto kuvaa maataloudessa käytettävien tuotantovälineiden arvonlisäveroverottomien hintojen kehitystä. Indeksi kertoo, kuinka paljon maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat ovat muuttuneet verrattuna perusajankohtaan. Indeksin painorakenne perustuu kansantalouden tilinpidon maataloutta koskeviin tietoihin. Tilaston perusvuosi vaihdetaan viiden vuoden välein, jolloin myös korjataan painorakennetta ja uudistetaan nimike- ja tiedonantajaotoksia. Tällä hetkellä on käytössä 2015=100–-indeksi. Indeksin sisältö on kuvattu tarkemmin Eurostatin julkaisussa: Maataloushintatilastojen käsikirja.
Lue koko kuvaus >>>
Asiasanat: hinnat, hintaindeksit, indeksit, maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi, maatalous, tuotantopanokset.
Tilastot asiasanoittain >>>
Muutos: Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi on uudistettu
15.5.2018
Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi on uudistettu ja sen perusvuodeksi on muutettu vuosi 2015.

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6502. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 23.7.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ttohi/