Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Hyvää suomalaista vuosikertaa

31.12.2014

Tammikuussa syntyi vielä kaukana siintävän Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg.

Helmikuussa annettiin Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kunnallishallituksesta eli vuoden 1865 kunnallisasetus, kunnallisen itsehallintomme peruskivi.

Vesien kohistessa Tammerkoskessa Fredrik Idestam perusti sen varteen puuhiomon, Nokia Aktiebolagin. Siitä alkoi puuta raaka-aineena käyttävä paperiteollisuus Suomessa.

Mitä taiteeseen tulee, huhtikuussa näki päivänvalon taidemaalari Akseli Gallen-Kallela, syyskuussa virkaveli Pekka Halonen.

Lokakuun 4. päivänä senaatti antoi kanslianeuvos Gabriel Reinille tehtäväksi käynnistää tilastotoimiston perustamistyöt. Suomen tilastotoimen historia -teoksen mukaan Väliaikainen tilastollinen toimisto aloitti toimintansa ”eräässä arkiston huoneessa” senaatintalossa 1. joulukuuta.

Viikko sen jälkeen sata kilometriä pohjoisemmassa Hämeenlinnassa päästi ensimmäisen äänensä vastasyntynyt Jean Sibelius.

Viisi minuuttia Wikipediassa kertoo: kovassa seurassa kilpailee 150-vuotisjuhlavuonna Tilastokeskus huomiosta. Se pärjää kuitenkin, kun keskittyy tavoilleen uskollisena kertomaan oikeasti kiinnostavasta asiasta. Onhan tilasto tiivistä kuvausta meistä, Suomen ja suomalaisten tilasta.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

Blogi
3.5.2024
Karen Asplund, Teemu Koskiniemi, Mirjami Rajala, Timo Ristimäki, Elina Somervuori

Tilastokeskus vastaa julkisyhteisöjen velkaa koskevien tietojen tuottamisesta, sisällöstä ja raportoinnista Eurostatille. Tulkintoja ohjaa EU-lainsäädäntö ja komission valvontaprosessi. Tuotamme tilastotietoa säädösten mukaisesti riippumatta siitä, näyttävätkö Suomea koskevat velkaluvut hyviltä tai huonoilta.

Blogi
16.2.2024
Markus Sovala

Suomen tilastojärjestelmä ylsi ykkössijalle 186 valtiota kattaneessa vertailussa. Tilastokeskuksen pääjohtaja löytää kolme perustetta Suomen menestykselle Maailmanpankin arviossa.

Blogi
12.1.2023
Markus Sovala

Suomessa on laadukkaat rekisterit. Niistä saatavaa tietoa yhdistelemällä syntyy tieto­varallisuus, joka on Suomen kilpailu­etu. Sitä hyödyntämällä teemme parempia päätöksiä tulevaisuudessa.  

Blogi
28.4.2021
Hannele Orjala

Lapsia koskevaa tietoa on paljon, mutta usein koetaan, että se on sirpaleista ja hajallaan. Tätä puutetta Tilastokeskus paikkaa tuottamalla laajan Tieto&trendit -artikkelisarjan lasten maailmaa avaavista tilastotiedoista. Lapset Suomessa -artikkelisarja nostaa esille yhteiskunnallisesti merkittävän aiheen tuottamalla vuoden ajan analyysia lasten elinoloista noin 30 artikkelin välityksellä.

tk-icons