Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät

Tilastokeskus – demokratian tukipilari

5.11.2019
Twitterissä: @IiroJussilaPTT

Elämme suuren yhteiskunnallisen murroksen keskellä. Näin voimme perustellusti todeta, kuten niin monet sukupolvet ennen meitä.

Tieto on tämän murroksen ytimessä. Puhutaan digitalisaatiosta ja informaatioyhteiskunnasta. Mutta kuka huolehtii tiedon laadusta? Liikkeellä on valeuutisia ja disinformaatiota.

Seuratessani Yhdysvalloissa vellovaa virkarikostutkintakeskustelua en voi välttyä ajatukselta, että sikäläinen demokraattinen järjestelmä on kriisissä. Polarisaatio on vahvaa ja halkoo järjestelmän eri osia. Presidentti Sauli Niinistö pääsi todistamaan tilannetta virkaveljensä rinnalla.

Demokratia tarvitsee tuekseen vahvat instituutiot. Tätä vasten on ollut ilahduttavaa kuulla kotimaisten sanomalehtien päätoimittajien puhuvan paluusta sen perustehtävän äärelle, joka medialla on demokraattisessa järjestelmässä perinteisesti ollut. Kumppaniksi ne tarvitsevat vahvalta eettiseltä pohjalta ponnistavia, objektiivisuuteen pyrkiviä tutkimuslaitoksia, joita onneksi Suomesta löytyy.

Yksi tärkeistä instituutioista on niin mediaa kuin tutkimuslaitoksia monin tavoin palveleva tilastoviranomainen, joka aktiivisesti tuottaa ja kehittää tilannekuvan ylläpitämisessä sekä tutkimuksessa tarvittavia aineistoja. Kokemukset kehittyvistä maista kertovat siitä, ettei kattavaa ja luotettavaa tilastointia tule pitää itsestäänselvyytenä.

Tasavallan presidentin järjestämän itsenäisyyspäivän vastaanoton teemana on tänä vuonna ”tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu”. Tähän hienoon valintaan liittyy vahvaa symboliikkaa, jota korostavat Niinistön sanat virkaveljelleen Washingtonissa: pitäkää demokratiastanne huolta.

Vastaanoton teema kertoo siitä, että Suomessa ylin valtionjohto haluaa pitää demokratian tukipilarit kunnossa. Tämä inspiroi kaikkia meitä yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon tietoa tuottavia ja tietoa välittäviä yksilöitä ja yhteisöjä huolehtimaan siitä, että Suomi uudistuu rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun ja luotettavan asiantuntemuksen pohjalta.

Professori Iiro Jussila on Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja ja Tilastokeskuksen neuvottelukunnan jäsen.

 

Tilaa Tieto&trendit-juttukooste sähköpostiisi

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

Blogi
9.12.2019
Jaana Nevalainen, Petri Tenhunen, Saija Ylönen

Kun tiedon merkitys säilyy samana tiedon siirtyessä toimijalta toiselle, puhutaan semanttisesta yhteentoimivuudesta. Julkisen hallinnon rakentama tiedon yhteentoimivuusalusta auttaa yhteisen merkityksen luomisessa, säilyttämisessä ja liikkumisessa. Alusta toimii myös pohjana palvelujen digitalisoimiselle, tiedolla johtamiselle ja viime kädessä toistemme ymmärtämiselle.

 

Blogi
18.10.2019
Marjo Bruun

Katsotaan yhdessä pitkälle ja tehdään Suomesta tiedon eettisen käytön ja hyödyntämisen huippumaa ja edelläkävijä Euroopassa, kirjoittaa pääjohtaja Marjo Bruun käynnistäessään Tilastokeskuksen organisaatio- ja toimintamallien kokonaisvaltaisen uudistuksen.

Blogi
1.8.2019
Marja Rantala

Eduskunnan keväällä hyväksymät tietopoliittinen selonteko ja tiedonhallinta­laki mahdollistavat entistä paremman tietojen hyödyntämisen yhteiskunnan, asiakkaiden ja käyttäjien hyödyksi. Tavoitteiden toteuttaminen vaatii joukkue­peliä, jossa on selvät tavoitteet lyhyemmälle ja pidemmälle ajanjaksolle sekä osaavat pelaajat oikeilla paikoilla.

tk-icons