Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Datavallankumous vaatii datan tulkkeja

19.12.2014
Twitterissä: @mrsbruun ‏

Virallinen tilasto on aina pyrkinyt sovittautumaan yhteiskunnan ja talouden merkittäviin muutoksiin. Tämän päivän muutostarpeen käynnistäjiä ovat datavallankumous, globalisaation vaatimat uudet mittarit, tilastotuotannon kustannukset ja tulevaisuuden haasteiden vaatima tietopohja.

Marjo Bruun, Kuva: Erkki Oksanen

Virallinen tilasto on aina pyrkinyt sovittautumaan yhteiskunnan ja talouden merkittäviin muutoksiin. Tämän päivän muutostarpeen käynnistäjiä ovat datavallankumous, globalisaation vaatimat uudet mittarit, tilastotuotannon kustannukset ja tulevaisuuden haasteiden vaatima tietopohja.

Keväällä 2014 hyväksytty Euroopan tilastojärjestelmän ESS:n visio 2020 pyrkii vastaamaan edellä mainittuihin haasteisiin. Vision tavoitteita ovat:

  • korkea laatu,
  • vuorovaikutus käyttäjien kanssa,
  • tuottavuus- ja tehostamishyödyt: mm. menetelmien, työkalujen ja välineiden kehittämistä koskeva yhteistyö,
  • digitaalisen murroksen ja uusien tietolähteiden hyödyntäminen sekä
  • tilastotiedon tarjoaminen interaktiivisessa ja helposti hyödynnettävässä muodossa.

Tilastokeskus on osallistunut aktiivisesti vision valmisteluun. Toimiessani toisena puheenjohtajana näin läheltä, miten erilaisia EU-maat ovat lähtökohdiltaan, muun muassa rekisteriaineistojen hyödyntämisessä ja tavoissa käydä vuoropuhelua käyttäjien kanssa.

Yhteistä on korkean laadun tavoittelu ja resurssien niukkuus. Tilastotuotannon tehostaminen on kaikille tärkeää, vain keinojen järjestys vaihtelee.

Tehostamis- ja uudistumispaineet koskettavat parhaillaan myös Tilastokeskusta. Syksyn kuluessa olemme verkkosivuillamme viestineet niukentuvista resursseista johtuvista tilastojen lakkauttamispäätöksistä. Osa lopetusuhan alla olleista tilastoista tullaan säilyttämään tilastojen käyttäjien viestittämien tarpeiden perusteella. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille ja päätöksiin omalta osaltaan vaikuttaneille.

Yksi muutos tulee Tieto&trendit -lehden lukijoille. Ensi vuoden alusta lähtien Tilastokeskuksen tilastotuotantoon ja -osaamiseen perustuva tilastotiedon tulkinta tarjoillaan yksissä kansissa, kun aiemmin julkaisemamme Hyvinvointikatsaus ja Tieto&trendit yhdistyvät. Odotettavissa on paitsi talouden ja ympäristön myös hyvinvoinnin ilmiöihin pureutuva ja entistä laaja-alaisempi tietopaketti. Vuoropuhelu lukijoiden kanssa jatkuu – toivottavasti entistäkin aktiivisempana – uudistuvan julkaisun verkkosivuilla.

Datavallankumous vaatii datan tulkkeja. Siitä hyvän esimerkin tarjoaa julkisen sektorin koko ja siitä kuluneen vuoden aikana julkisuudessa käyty keskustelu. Ja kansantalouden tilinpidon asiantuntijoidemme kirjoitus julkisen talouden mittareista ja tulkinnasta tässä lehdessä.

 

Marjo Bruun on Tilastokeskuksen pääjohtaja.

 

Tilaa Tieto&trendit-juttukooste sähköpostiisi

Lue samasta aiheesta:

Vieraskynä
5.3.2018
Jussi Melkas

”Missiota ei yleensä ole esitetty tilastojen ymmärtämisen elementiksi”, kirjoittaa Jussi Melkas. Tilastojen luku­taitoa pitkään itsekin opettanut Tilasto­keskuksen ex-tietopalvelu­johtaja oivaltaa Hans Roslingin muistelmista, että osatakseen kysyä oikein pitää olla käsitys siitä, mikä maailmassa on tärkeää ja korjattavaa.

Blogi
7.2.2018
Jouni Kotkavuori

Silmälasit, virttynyt pikkutakki, kuusi­kymppinen professori, tilasto­tietoja... Auditorio on täpö­täysi, kuuntelemme herkeämättä. Ja katselemme: kädessään miekkosella on vessapaperi­rullia (sama esitys täällä ja täällä perusteellisempana rullien sijaan kuutioilla).

Blogi
28.12.2017
Saara Roine

Tilastokeskus julkaisee runsaan määrän yritystilastoja. Niissä toimialojen tiedot poikkeavat yleensä jonkin verran toisistaan. Esimerkiksi liikevaihto on keskeinen muuttuja useassa yritystilastossa, ja kuitenkin vain harvoin eri tilastojen esittämä liikevaihdon muutos on täsmälleen sama. Mistä erot johtuvat ja mitä tilastoa kannattaisi seurata?

Blogi
20.10.2017
Vieraskynä: Kimmo Vehkalahti

Euroopan tilasto­päivä muistuttaa maailman­­laajuisesta, meitä ympäröivästä tilastojen virrasta, jonka pyörteissä pärjääminen edellyttää tilastollista luku­­taitoa. Aihe on kiehtonut minua ja kietoutunut tiukasti tilasto­­tieteen kurssiini, joka on nykyään avoin kaikille.

Blogi
16.6.2017
Senni Luttinen
Suomen kielessä riittää onnistuneita ja vähemmän onnistuneita sanontoja. Opiskeltuani viisi vuotta kuvajournalismia olen vakuuttunut sanonnan ”Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” kuulumisesta näiden onnistuneiden joukkoon.
tk-icons