Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Datavallankumous vaatii datan tulkkeja

19.12.2014
Twitterissä: @mrsbruun ‏

Virallinen tilasto on aina pyrkinyt sovittautumaan yhteiskunnan ja talouden merkittäviin muutoksiin. Tämän päivän muutostarpeen käynnistäjiä ovat datavallankumous, globalisaation vaatimat uudet mittarit, tilastotuotannon kustannukset ja tulevaisuuden haasteiden vaatima tietopohja.

Marjo Bruun, Kuva: Erkki Oksanen

Virallinen tilasto on aina pyrkinyt sovittautumaan yhteiskunnan ja talouden merkittäviin muutoksiin. Tämän päivän muutostarpeen käynnistäjiä ovat datavallankumous, globalisaation vaatimat uudet mittarit, tilastotuotannon kustannukset ja tulevaisuuden haasteiden vaatima tietopohja.

Keväällä 2014 hyväksytty Euroopan tilastojärjestelmän ESS:n visio 2020 pyrkii vastaamaan edellä mainittuihin haasteisiin. Vision tavoitteita ovat:

  • korkea laatu,
  • vuorovaikutus käyttäjien kanssa,
  • tuottavuus- ja tehostamishyödyt: mm. menetelmien, työkalujen ja välineiden kehittämistä koskeva yhteistyö,
  • digitaalisen murroksen ja uusien tietolähteiden hyödyntäminen sekä
  • tilastotiedon tarjoaminen interaktiivisessa ja helposti hyödynnettävässä muodossa.

Tilastokeskus on osallistunut aktiivisesti vision valmisteluun. Toimiessani toisena puheenjohtajana näin läheltä, miten erilaisia EU-maat ovat lähtökohdiltaan, muun muassa rekisteriaineistojen hyödyntämisessä ja tavoissa käydä vuoropuhelua käyttäjien kanssa.

Yhteistä on korkean laadun tavoittelu ja resurssien niukkuus. Tilastotuotannon tehostaminen on kaikille tärkeää, vain keinojen järjestys vaihtelee.

Tehostamis- ja uudistumispaineet koskettavat parhaillaan myös Tilastokeskusta. Syksyn kuluessa olemme verkkosivuillamme viestineet niukentuvista resursseista johtuvista tilastojen lakkauttamispäätöksistä. Osa lopetusuhan alla olleista tilastoista tullaan säilyttämään tilastojen käyttäjien viestittämien tarpeiden perusteella. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille ja päätöksiin omalta osaltaan vaikuttaneille.

Yksi muutos tulee Tieto&trendit -lehden lukijoille. Ensi vuoden alusta lähtien Tilastokeskuksen tilastotuotantoon ja -osaamiseen perustuva tilastotiedon tulkinta tarjoillaan yksissä kansissa, kun aiemmin julkaisemamme Hyvinvointikatsaus ja Tieto&trendit yhdistyvät. Odotettavissa on paitsi talouden ja ympäristön myös hyvinvoinnin ilmiöihin pureutuva ja entistä laaja-alaisempi tietopaketti. Vuoropuhelu lukijoiden kanssa jatkuu – toivottavasti entistäkin aktiivisempana – uudistuvan julkaisun verkkosivuilla.

Datavallankumous vaatii datan tulkkeja. Siitä hyvän esimerkin tarjoaa julkisen sektorin koko ja siitä kuluneen vuoden aikana julkisuudessa käyty keskustelu. Ja kansantalouden tilinpidon asiantuntijoidemme kirjoitus julkisen talouden mittareista ja tulkinnasta tässä lehdessä.

 

Marjo Bruun on Tilastokeskuksen pääjohtaja.

 

Lue samasta aiheesta:

Blogi
7.3.2022
Leena Storgårds

This year the fundamental principles of statistical work prepared by the United Nations Statistical Commission will be 30 years old. Over the years, their importance has grown in society. The fundamental principles provide a sound basis for the management and dissemination of information, especially in the public sector.

Blogi
28.2.2022
Outi Ahti-Miettinen

The UN's Fundamental Principles of Official Statistics instruct statistical authorities to describe in detail how statistics have been compiled. The principle can also be used to assess the reliability of other data generated in society. 

Blogi
29.9.2021
Mikko Lindholm

Alamme Suomessa lähestyä kriittistä pistettä, jossa datataloudesta tulee oikeasti merkittävää liiketoimintaa. Mikä sitten tekee menestyvän datapalvelun? Datamenestyjät -kilpailutöissä nousee esiin ainakin kaksi ominaisuutta: visualisointi ja oikeanlainen kysymyksen asettelu. 

Blogi
17.8.2021
Mikko Lindholm

Avoimen datan potentiaalia uuden digitalouden käyttövoimana ja mahdollistajana on vielä paljolti hyödyntämättä. Myös julkisten virastojen ja laitosten datapalveluiden on tulevaisuudessa oltava entistä ammattimaisempia. 

Vieraskynä
5.3.2018
Jussi Melkas

”Missiota ei yleensä ole esitetty tilastojen ymmärtämisen elementiksi”, kirjoittaa Jussi Melkas. Tilastojen luku­taitoa pitkään itsekin opettanut Tilasto­keskuksen ex-tietopalvelu­johtaja oivaltaa Hans Roslingin muistelmista, että osatakseen kysyä oikein pitää olla käsitys siitä, mikä maailmassa on tärkeää ja korjattavaa.

Blogi
7.2.2018
Jouni Kotkavuori

Silmälasit, virttynyt pikkutakki, kuusi­kymppinen professori, tilasto­tietoja... Auditorio on täpö­täysi, kuuntelemme herkeämättä. Ja katselemme: kädessään miekkosella on vessapaperi­rullia (sama esitys täällä ja täällä perusteellisempana rullien sijaan kuutioilla).

tk-icons