Information om webbplatsen

Adressen till Statistikcentralens webbtjänst är tilastokeskus.fi. Sidorna har också en parallell adress stat.fi.

Tjänstens innehåll

Webbtjänsten är tillgänglig på finska, svenska och engelska. Innehållet på svenska och engelska är snävare. Innehållet på olika språk är inte nödvändigtvis likadant.

På förstasidan finns länkar till de senaste statistikuppgifterna som uppdateras vardagar kl. 8. Publiceringstidpunkterna anges på förhand i publiceringskalendern. På förstasidan finns också aktuella nyheter, nyckeltal som uppdateras samt genvägar till Statistikcentralens centrala tjänster.

I avsnittet Statistik finns statistikgrenarna i bokstavsordning, efter ämne, nyckelord och producent.

Avsnittet Statistikinfo innehåller statistikbeskrivningar, klassificeringar och definitioner av begrepp som används i statistiken. Avsnittet innehåller också uppgifter om det statistiska dataskyddet samt dataskyddsbeskrivningar.

I avsnittet Datainsamling finns information om de datainsamlingar som Statistikcentralen genomför och anvisningar till uppgiftslämnarna.

Avsnittet Produkter och tjänster innehåller information om Statistikcentralens serviceutbud, såsom forskartjänster, intervjutjänster och informationstjänst. I avsnittet finns också många olika statistiktjänster, såsom databaser och indikatortjänster.

I avsnittet Aktuellt finns de senaste nyheterna och nyhetsarkivet, information om kommande evenemang och kanaler i sociala medier samt information om aktuella teman. Nyhetsmeddelandena kan beställas till e-posten.

Avsnittet Statistikcentralen presenterar Statistikcentralen som organisation och Statistikcentralens nationella och internationella samarbetsnätverk.

Webbläsare och responsivitet

Webbtjänsten fungerar med de vanligaste webbläsarversionerna. Sidan är responsiv och innehållet skalas till skärmens storlek.

Kakor (cookies)

Statistikcentralens webbtjänst använder kakor. Hösten 2021 arbetar vi med att förbättra användarnas möjligheter att hantera kakor.

Vad är kakor?

Kakor är små textfiler som sparas på den enhet som du använder för att ta del av våra webbsidor. Med hjälp av kakorna är det möjligt att utföra vissa funktioner på sidorna och att komma ihåg de val du gjort. Med hjälp av kakorna kan man också samla in information om hur mycket olika webbinnehåll används.

Vad använder vi kakor till?

Vi använder kakor för att säkra webbplatsens funktionalitet, följa upp hur mycket sidorna används och kvaliteten på sidorna samt presentera tjänster eller innehåll från tredje parter.

Kakor som säkerställer att webbplatsen fungerar, dvs. nödvändiga kakor 

Så kallade nödvändiga kakor används för att säkerställa att våra webbsidor fungerar tekniskt korrekt. Dessutom registrerar vi en nödvändig kaka för ditt val av kakor. Du kan inte förhindra registreringen av dessa kakor genom dina val av kakor. Nödvändiga kakor är kakor som Statistikcentralen registrerar. Vi överlåter dem inte till utomstående. 

Andra kakor

Kakor som inte är nödvändiga är sådana vars registrering du kan förhindra genom dina val av kakor. Om du inte godkänner alla kakor visas inte sådant innehåll på vår webbplats som kräver kakor.

Kakor för att följa antalet användare på webbsidorna

Med hjälp av kakor som är avsedda för att följa antalet användare på sidorna samlar vi in information om hur många användare sidorna har och med vilken utrustning användarna tar del av sidorna. Informationen hjälper oss att utveckla vårt webbinnehåll. Användningen av Statistikcentralens tjänst för skyddad e-post följs inte upp.

Vi använder Google Analytics och Google Tag Manager för att följa upp användningen. Kakorna registreras av Google. Läs mer om Googles kakor.

Kakor för kvalitetsutveckling

För kvalitetsutveckling använder vi tjänsten React & Share, som gör det möjligt för användarna att ge respons på enskilda webbsidor. De kakor som behövs för detta registreras av React & Share. Kakorna gör det möjligt att ta fram rapporter och analyser. React & Share lämnar ingen information vidare.

Kakor för presentation av tjänster eller innehåll

På en del av våra webbsidor finns en chattjänst som kan användas för att ställa frågor om statistik till Statistikcentralens informationstjänst. Chattjänsten tillhandhålls av Elisa och dess kakor registreras av Elisa. Kakorna gör det möjligt för kunderna att chatta med en kundrådgivare. Elisa lämnar ingen information vidare. 

På vissa sidor har Youtubevideor inbäddats. För att de ska kunna visas registrerar Youtube kakor. Läs mer om kakor som används av Youtube på Googles webbsida om kakor.

På vissa sidor har kartbilder från geodatafönstret Paikkaikkuna inbäddats. Geodatafönstret är en nationell geodataportal som upprätthålls av Lantmäteriverket. För att visa kartbilder registrerar Lantmäteriverket en kaka som lagrar språkvalet samt en sessionsvis identifierare och två kakor som styr servertrafiken under sessionen. 

Godkänna eller förbjuda användning av kakor

Du kan godkänna alla kakor eller bara nödvändiga kakor via kakbannern på vår webbplats. Om du endast godkänner nödvändiga kakor visas inte sådant innehåll som kräver kakor. 

Du kan när som helst ändra på ditt val. Ändra inställningarna med följande knapp. Om du vill ändra inställningarna senare kommer du till sidan via ”Cookie-inställningar” nere i webbplatsens sidfot.

Bilagor

Bilagorna i webbtjänsten är i huvudsak i pdf- och xlsx-format (Excel). För att läsa Pdf-filer behöver du ett särskilt läsprogram som kan laddas ned avgiftsfritt på Adobes webbplats.

RSS-flöden

En del av innehållet i webbtjänsten kan beställas som RSS-flöde. RSS-ikonen syns på alla sådana sidor på Statistikcentralens webbplats som kan beställas i RSS-format. RSS-flöden är tillgängliga på finska, svenska och engelska. Innehållet i de olika språkversionerna är inte alltid likadant.

Öppen data och gränssnitt

Statistikcentralens gränssnitt för användare av öppna data finns samlat på sidan Öppen data.

Chattjänst

Informationstjänstens informatörer besvarar kundernas frågor i chattjänsten på vardagar. Chattjänsten hjälper till att hitta statistisk information och sakkunniga, besvarar frågor som gäller statistik och tillhandahåller rådgivning om Statistikcentralens tjänster. Tjänsten är på finska. 

Om chattjänsten är upptagen eller om kundrådgivaren inte är på plats, kan du lämna ditt meddelande och din kontaktinformation på blanketten. Informationstjänstens informatörer nås också per e-post på info@stat.fi. Frågorna besvaras senast inom två arbetsdagar. 

Tillgänglighet

Tillgängligheten till Statistikcentralens olika webbtjänster beskrivs i ett tillgänglighetsutlåtande för varje tjänst.

Mera information om tillgängligheten till Statistikcentralens webbtjänster fås per e-post på adressen saavutettavuus@stat.fi.

Mera information om tillgänglighet finns på sidan om webbtillgänglighet som upprätthålls av Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Dataskyddsbeskrivningar

Statistikcentralens dataskyddsbeskrivningar finns på sidan Dataskyddsbeskrivningar.

Användarvillkor

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Största delen av materialet på vår webbplats får användas fritt, bara Statistikcentralen anges som källa. Det är dock inte tillåtet att använda fotografier och bildsättningsbilder på annat håll. Bekanta dig närmare med användarvillkoren.

Juridiskt förbehåll

Syftet är att hålla webbtjänstens innehåll korrekt och aktuellt. Vi satsar på att webbtjänsten ska vara driftsäker, men tekniska störningar kan förekomma. Statistikcentralen svarar inte för kostnader eller skador på grund av eventuella fel eller tekniska störningar.

Kontaktinformation och synpunkter

Du kan ge dina synpunkter på vår responsblankett eller per e-post på adressen verkkotoimitus(at)stat.fi.