Ammattiluokitus 2010
7511
Lihanleikkaajat, kalankäsittelijät ym.
Teurastavat, perkaavat, puhdistavat, fileoivat ja leikkaavat lihaa ja kalaa; poistavat niistä luita tai ruotoja ja esivalmistavat niistä ruoka-aineita. Säilövät lihaa, kalaa tms. sekä niistä valmistettuja elintarvikkeita kuivaamalla, suolaamalla tai savustamalla.
Tähän luokkaan kuuluvat myös sellaiset pienyrittäjät, jotka ovat erikoistuneet lihan ja kalan käsittelyyn ja tuore-elintarvikkeiden tai muiden ruokajalosteiden valmistamiseen, ja jotka käsittelevät itse ruhot tai pyydetyn kalan myytäviksi tuotteiksi. Tavalliset lihan ja kalan vähittäiskauppiaat kuuluvat luokkaan 5221.
Tehtäviä:
- eläinten teurastaminen, nylkeminen ja siistiminen
- luiden tai ruotojen poistaminen lihasta ja kalasta, lihan ja kalan leikkaaminen ja fileointi sekä käsitteleminen myyntiä tai jatkojalostusta varten
- ainesosien käsittely ja esim. makkaroiden, kalapullien yms. tuotteiden valmistaminen lihamyllyjen, sekoittimien ja makkarasuppiloiden avulla
- lihan, kalan, nilviäisten yms. ruoka-aineiden, kypsentäminen, säilöminen, savustaminen jne. myyntiä varten
- lihan, kalan yms. savustaminen
- lihan, kalan ja muiden vastaavien ruoka-aineiden paistaminen tai muu valmistaminen myytäväksi
- tuotteiden pakkaaminen, punnitseminen ja hinnoittelu valmistusprosessin yhteydessä
Esimerkkejä:
- lihanleikkaaja
- kalanleikkaaja
- teurastaja
- kalansavustaja
[1]
Tähän ei kuulu
- pienkauppias (5221)
- lihavalmistetyöntekijä (elintarviketeollisuus) (8160)
- kalankäsittelijä (elintarviketeollisuus) (8160) [1]
Hakusana
- broileriteurastamon työntekijä
- broiler-käsittelijä
- elintarviketyöntekijä (teurastamo)
- esikäsittelijä (teurastus)
- halliapulainen (teurastamo)
- kalankäsittelijä (käsityö)
- kalansavustaja
- lihamestari (pl. myymälä)
- lihanleikkaaja
- lihanleikkaaja (teurastamo)
- makkaramestari
- nylkijä (teurastamo)
- paloittelija (teurastamo)
- suolaaja (teurastamo)
- suolistaja
- suolityöntekijä (teurastamo)
- teurastaja
- teurastamotyöläinen
- teurastamotyöntekijä
- vuotamies (teurastamo)
...