Ammattiluokitus 2010

5120 Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät

Suunnittelevat, järjestävät, valmistelevat ja valmistavat aterioita hotelleissa, ravintoloissa ja muissa ravitsemusliikkeissä, laivoilla, matkustajajunissa ja kotitalouksissa keittiöpäällikön ohjauksessa tai tämän reseptien mukaisesti. Tähän kuuluvat myös kotitalouksien palveluksessa työskentelevät kokit ja keittäjät.

Tehtäviä:
- aterioiden suunnittelu, elintarvikkeiden esivalmistelu ja keittäminen
- ruuan laaduntarkkailu
- uunien, grillien, pariloiden ja muiden laitteiden käyttö ja säätäminen
- keittiön laitteiden, tarjoilualueiden jne. tarkastaminen ja puhdistaminen ruoan hygieenisen käsittelyn varmistamiseksi
- vuorolistojen laatiminen ja tehtävien jako
- muiden työntekijöiden ja keittiöapulaisten työn koordinointi ja ohjaus
- tarvikkeiden hankkiminen

Esimerkkejä:
- kokki
- suurtalouskeittäjä
- emäntä (suurtalous)
- hovimestari
- vuoroesimies (ravintola)
- palveluvastaava (ruokahuolto)
[1]

Sisältää

- 51201 Kokit, keittäjät ja kylmäköt
- 51202 Ravintolaesimiehet ja vuoropäälliköt [1]

Tähän ei kuulu

- keittiöpäällikkö (3434)
- keittäjä (einesteollisuus) (8160)
- pikaruokatyöntekijä (9411)
[1]


...