Uutisia 14.9.2023

Kuluttajahintaindeksissä korjattu sähkön hintaindeksiä, vaikutusta myös kokonaisinflaatioon

Tilastokeskus on korjannut kuluttajahintaindeksiin sisältyvää sähkön alaindeksiä elokuun tiedoissa, jotka julkaistiin 14.9. Korjauksen jälkeen kuluttajahintaindeksin vuosimuutos on 5,61 %, kun ilman korjausta se olisi ollut 6,21 %.

Syy korjauksiin liittyy vuoden 2022 aikana käytettyihin hintaseurannan tietolähteisiin. Tietolähteissä esiintyneiden ongelmien vuoksi syyskuussa 2022 tietolähteeksi vaihdettiin Tilastokeskuksen oma sähköenergian hintakysely. Sähkön hinnoissa tapahtuvat muutokset eivät ole kuitenkaan välittyneet indeksiin oikein. Hintojen nousu on huomioitu sähkön hintaindeksiin virheellisesti kahdesti. Ensimmäisen kerran hintojen nousu otettiin indeksiin tammikuussa 2022, jolloin hintojen nousu näkyi toimitusvelvollisuushintojen nousuna, ja toisen kerran vastaava kuluttajille päin näkynyt hinnannousu otettiin indeksiin marraskuussa 2022.

Tilastokeskus on sopinut korjauksesta EU:n tilastoviraston Eurostatin kanssa. Kansainvälisten periaatteiden mukaisesti kuluttajahintaindeksiä (KHI) ei korjata takautuvasti. Myöskään yhdenmukaistettua kuluttajahintaindeksiä (YKHI) ei revisioida korjauksen myötä. Korjaus oli kuitenkin mukana myös YKHI:n elokuun ennakkotiedon julkaisemisessa 31.8., kuten uutisoimme tuolloin.

Korjaus vaikuttaa kuluttajahintaindeksin vuosimuutokseen heinäkuuhun 2024 asti, koska vuosimuutoksen laskennassa käytettävä edellisen vuoden pisteluku on siihen asti alkuperäisellä, korjaamattomalla tasolla. 

 

Tarkempaa tietoa korjauksesta tilaston muutostiedotteessa 

Lisätietoja: yliaktuaari Kristiina Nieminen p. 029 551 2957