Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Puolueanalyysi - Perussuomalaisille murskavoitto

Viime kunnallisvaaleihin verrattuna Perussuomalaiset voittivat 4,5 prosenttiyksikköä, saaden nyt 5,4 prosenttia äänistä.

Sosialidemokraatit ja Suomen keskusta suurimpia häviäjä

Perussuomalaisten kunnallisvaalien tulos oli vuonna 2004 niin alhainen, 0,9 prosenttia äänistä, että puolue sisältyy Tilastokeskuksen analyysissä summaluokkaan muut. Tämän ryhmän muutokset kuvaavat kuitenkin suhteellisen hyvin Perussuomalaisten voiton taustoja. Esimerkiksi Uudellamaalla Perussuomalaiset saivat suurimmat voitot kaupunkimaisilla alueilla sekä alueilla, joissa on työttömyyttä ja alhainen tulotaso.

Puolueiden kannatuksen muutokset Uudellamaalla eri työttömyysalueilla

Tilastokeskuksen tekemän vaalianalyysin mukaan SDP ja Vasemmistoliitto hävisivät samantyyppisillä alueilla, joilla Perussuomalaiset voittivat. Erityisesti SDP hävisi aiemmin vahvoilla alueillaan, joilla Perussuomalaiset vastaavasti voittivat. Toisaalta Perussuomalaiset eivät voittaneet yhtä paljon perinteisillä Keskustan vahvoilla alueilla. Kannatuksen taustojen erot vaalipiirien välillä ovat suhteellisen suuria.

SDP hävisi vuoden 2008 kunnallisvaaleissa eniten. Miltei yhtä paljon hävisi Suomen Keskusta. SDP:n vaaliteemat, ilmainen lasten päivähoito ja toisaalta vanhustenhoito eivät näyttäisi tehonneen. SDP hävisi suunnilleen yhtä paljon alueilla, joilla on paljon lapsia ja vähän lapsia tai paljon vanhuksia ja vähän vanhuksia. Suomen Keskusta hävisi haja-asutusalueilla ja maatalousalueilla, joilla Kokoomus taas voitti.

Vihreä liitto voitti erityisesti kaupungeissa alueilla, joilla palveluelinkeinot ovat vallitsevia ja joissa Vihreän liiton kannatus oli ennestään suurta.

Tulosanalyysi perustuu äänestysalueittaiseen tarkasteluun. Perusaineistoksi valittiin ne alueet, joiden rajat eivät edellisistä vaaleista muuttuneet. Prosenttiosuuksia summaamalla ei siten ole mahdollista laskea vaalin tulosta.


Päivitetty 27.10.2008

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kunnallisvaalit [verkkojulkaisu].
ISSN=2323-1092. 2008, Puolueanalyysi - Perussuomalaisille murskavoitto . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 22.5.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/kvaa/2008/kvaa_2008_2008-10-27_kat_002.html