Uutisia 2.9.2013

Tilastolaki muuttui 1.9.

Tilastolain muutos tuli voimaan syyskuun alussa. Muutoksen tavoitteena on yhdenmukaistaa kansallinen lainsäädäntö EU:n tilastoasetuksen kanssa. Lainmuutos myös edistää tilastotarkoituksia varten kerättyjen tietojen nykyistä laajempaa hyväksikäyttöä erityisesti tieteellisessä tutkimuksessa.

Tärkeimmät muutokset koskevat tietojen tutkimuskäyttöä, tietojen luovuttamista toisille tilastoviranomaisille ja Suomen Pankille sekä tietoaineistojen julkista käyttöä. EU:n tilastoasetuksen mukaisesti lakiin on otettu myös säännös tilastoviranomaisten ammatillisesta riippumattomuudesta.

Tilastoja varten kerättyjen tietojen käsittelyä tutkimuksissa ja tilastollisissa selvityksissä laajennetaan ja samalla tutkijoiden vaitiolovelvollisuutta koskevaa sääntelyä selkiytetään. Lakimuutoksen jälkeen tilastoviranomainen voi antaa käyttöoikeuden sellaisiin tietoihin, joista tilastoyksikkö (esimerkiksi henkilö, kotitalous tai yritys) on tunnistettavissa välillisesti. Käyttöoikeudella tarkoitetaan tässä luovutusta rajoitetumpaa mahdollisuutta käsitellä tietoja. Tilastokeskuksessa tietoja voi käsitellä suojatun etäkäyttöyhteyden kautta siten, että tutkija ei voi ladata yksikkötietoja omalle koneelleen.

Tietojen luovuttaminen toiselle tilastoviranomaisille (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus TIKE, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ja Tulli) tilastotarkoituksiin on ollut voimassa olevan lain mukaan mahdollista. Luovuttamismahdollisuus laajennetaan kattamaan myös ne viranomaiset, jotka laativat Euroopan unionin tilasto-ohjelmaan kuuluvia tilastoja.

Suomessa nämä viranomaiset ovat tällä hetkellä Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Maahanmuuttovirasto, Metsäntutkimuslaitos, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ja Työterveyslaitos. Luovutusmahdollisuus koskee vain viraston vastuulla olevien EU-tilastojen laadintaan tarvittavia tietoja. Luovuttaminen on ollut mahdollista jo EU:n tilastoasetuksen mukaan. Kansallinen lainsäädäntö halutaan tältä osin yhtenäistää EU-lainsäädännön kanssa.

Tietojen luovuttaminen Suomen Pankille tilastotarkoituksiin tulee mahdolliseksi, jos tiedot on kerätty Euroopan unionin tilasto-ohjelmaan kuuluvia tilastoja varten ja luovuttaminen on välttämätöntä Suomen Pankin vastuulla olevien Euroopan keskuspankkijärjestelmän työohjelmassa mainittujen Euroopan tilastojen laatimista varten.

Lakiin on lisätty säännös mahdollisuudesta julkiseen käyttöön tarkoitettujen tiedostojen muodostamisesta ja käytöstä. Julkiseen käyttöön tarkoitetut tiedostot on muodostettava siten, ettei aineiston yksittäisen tilastoyksikön tunnistaminen ole mahdollista suoraan tai välillisesti. Tällaiset tiedostot soveltuvat erityisesti opetuskäyttöön.

Lisätietoja: Johanna Rantanen 09 1734 2730