Tiedote 28.10.2010

Väestö ikääntyy Pohjoismaissa

Pohjoismaiden väestöstä 4–5 prosenttia on tällä hetkellä 80-vuotiaita tai sitä vanhempia. Ikääntyneiden osuuden arvioidaan kasvavan Pohjoismaissa 8 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä. Tiedot ilmenevät tuoreesta Pohjoismaisesta tilastollisesta vuosikirjasta Nordisk statistisk årsbok – Nordic Statistical Yearbook 2010.

Pohjoismaisesta vuosikirjasta löytyy myös seuraavia tilastotietoja:

  • Pohjoismaissa syntyi vuonna 2009 yhteensä yli 300 000 lasta. Suomessa lapsia syntyi runsaat 60 000.
  • Pohjoismaiden väestön ennustetaan kasvavan vuoteen 2035 mennessä nopeimmin Ahvenanmaalla, 27 prosenttia. Islannissa väestön ennustetaan kasvavan 24 prosenttia ja Norjassa 21 prosenttia, mutta Suomessa vain 11 prosenttia.
  • Suomessa on Pohjoismaista eniten yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoita. Suomessa joka viides 20–39-vuotias opiskelee korkea-asteella, Ruotsissa ja Islannissa joka seitsemäs ja Tanskassa ja Norjassa noin joka kahdeksas.
  • Maa-, metsä- ja kalataloudessa työskenteleviä on eniten Islannissa, runsaat 5 prosenttia työllisistä. Suomessa määrä on seuraavaksi suurin, vajaat 5 prosenttia. Ruotsissa alkutuotannossa työskentelee vain noin 2 prosenttia työllisistä.

Pohjoismainen tilastollinen vuosikirja myös verkossa

Pohjoismainen tilastollinen vuosikirja on tietopaketti, joka sisältää vertailevaa tilastotietoa muun muassa ympäristöstä, väestöstä, koulutuksesta, työmarkkinoista, elinkeinoista ja taloudesta. Tilastot kattavat viisi Pohjoismaata sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin itsehallintoalueet.

Vuosikirja tarjoaa kuvioiden ja taulukoiden lisäksi tiivistettyä taustatietoa eri aiheista. Aineistot ovat sekä ruotsiksi että englanniksi. Lisäksi Internetissä on ilmainen tietokanta, joka sisältää runsaasti pohjoismaista vertailutietoa. Tietokanta ja vuosikirjan pdf-versio löytyvät Pohjoismaiden ministerineuvoston sivuilta www.norden.org.

Pohjoismaiden ministerineuvoston julkaisema vuosikirja maksaa 50 euroa. Kirjaa voi tilata Tilastokeskuksen myyntipalvelusta (09) 1734 2011 tai sähköpostitse myynti@tilastokeskus.fi.

Lisätietoja: Hans Baumgartner, Tilastokeskus, (09) 1734 2399, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi