Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla, muu Suomi miinuksella viime vuonna

3.5.2019
Twitterissä: @p_kettunen
Kuva: Shutterstock

Hintojen nousu oli ripeintä Tampereella, Helsingissä ja Turussa. Hinnat puolestaan laskivat eniten Kokkolassa, Hyvinkäällä ja Lappeenrannassa.

Vuonna 2018 vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 1,5 prosenttia koko maassa edelliseen vuoteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,3 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,8 prosenttia.

Kuvio 1. Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen muutos, prosenttia
Kuvio 1. Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen muutos. Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat
Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ripeimmin kasvu­kolmiossa: Tampereella 4,6 prosenttia, Helsingissä 4,2 prosenttia ja Turussa 2,4 prosenttia. Hinnat laskivat eniten edellisvuoteen verrattuna Kokkolassa lähes 8 prosenttia, Hyvinkäällä 5,7 prosenttia ja Lappeen­rannassa lähes 5,5 prosenttia.  

Maakuntatasolla hinnat ovat nousseet kolmessa maakunnassa: Pirkanmaalla, Uudella­maalla ja Varsinais-Suomessa. Hinnat laskivat jyrkimmin Keski-Pohjanmaalla, vajaalla 8 prosentilla.

Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Helsingissä reilut 12 prosenttia, Turussa reilut 9 prosenttia ja Tampereella noin 4,5 prosenttia.  Hinnat ovat nousseet kyseisten kaupunkien kalleimmilla alueilla vieläkin nopeammin.

Yksiöiden osalta hinnat nousivat vauhdikkaimmin Raumalla 6,5 prosenttia, Tampereella 5,3 prosenttia ja Turussa 4,8 prosenttia. Hinnat laskivat eniten Järven­päässä liki 19 prosenttia, Kokkolassa noin 16 prosenttia ja Mikkelissä noin 8,5 prosenttia.

Viime vuonna noin joka viides kerrostaloasunto­kauppa tehtiin yksiöstä. Osuus on suunnilleen pysynyt samana vuodesta 2015.

Vuodesta 2015 yksiöiden hinnat ovat nopeimmin nousseet Turussa 17,7 prosenttia, Helsingissä 14,6 prosenttia ja Oulussa 10,8 prosenttia. Laskevien hintojen kärjessä ovat Kokkola 13,6 prosenttia, Kouvola 11,4 prosenttia ja Järvenpää 9,6 prosenttia.

Kaksioissa hinnat nousivat vauhdikkaimmin samoissa kaupungeissa kuin yksiöiden osalta. Helsingissä hinnat nousivat 4,7 prosenttia, Turussa 4,4 prosenttia ja Tampereella 4,0 prosenttia edellisvuodesta. Hinnat laskivat Kokkolassa hieman yli 11 prosenttia, Raumalla 7,2 prosenttia ja Seinäjoella 6,2 prosenttia. Kaksioiden osuus kerrostalokaupoista on 45 prosenttia.

Vuoteen 2015 verrattuna kaksioiden hinnat ovat eniten nousseet Helsingissä 12,5 prosenttia, Turussa 12,1 prosenttia ja Tampereella sekä Porvoossa 8 prosenttia. Hinnat ovat eniten niianneet Kokkolassa 14,6 prosenttia, Kouvolassa 11,1 prosenttia ja Hämeenlinnassa 9,3 prosenttia.

Helsingissä 50 neliön kaksio maksaa keskimäärin 227 800 euroa. Samalla hinnalla Kouvolasta saisi hankittua neljä sama kokoista kaksiota ja vielä jäisi reilut 25 000 euroa pankkitilille tai muihin sijoituskohteisiin. Kuopiosta ja Oulusta saisi yli 120 neliön asunnon.  Naapurikaupungista Espoosta saisi pienen kolmion ja Vantaalta isomman kolmion (kuvio 2).

Kuvio 2. Paljonko neliöitä saisi ostettua Helsingin neliöiden hinnoilla, 10 suurinta kaupunkia
Kuvio 2. Vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhintoja suurimmissa kaupungeissa. Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat
Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat

Suurissa asunnoissa hinnat ovat vauhdikkaimmin nousseet Tampereella 5 prosenttia, Riihimäellä 4,6 prosenttia ja Helsingissä vajaat 4 prosenttia.  Edellisvuodesta hinnat laskivat eniten Hyvinkäällä 7,7 prosenttia, Lappeenrannassa vajaat 7 prosenttia ja Kokkolassa vajaat 4,5 prosenttia.

Kolmasosa kaikista kerrostalokaupoista tehtiin isoista asunnoista ja niiden osuus on kasvanut 2 prosenttiyksikköä vuodesta 2015.

Kirjoittaja on aktuaari Tilastokeskuksen yritystilastot -yksikössä.

Lue samasta aiheesta:

Artikkeli
12.11.2020
Paavo Kokkonen, Paula Paavilainen

Yksiöiden hintakehitys kasvukolmion kaupungeissa kertoo tarjontaa suuremmasta kysynnästä. Silti yksiöiden osuus kerrostaloasunnoille myönnetyistä rakennusluvista on tänä vuonna vähentynyt. Helsingissä tyhjiä yksiöitä näyttäisi olevan eniten ns. arvoalueilla. Vantaa on ohittanut Helsingin yksiöiden osuudessa, mutta yksiöitä on jäänyt Vantaalla myös paljon tyhjiksi.

Artikkeli
29.10.2020
Paavo Kokkonen, Martti Korhonen, Anu Rämö, Elina Vuorio

Asuntokauppa on toipunut varsin nopeasti kevään shokista, mutta uusien asuntojen rakentaminen on vähenemässä. Tilastokeskuksen asumisen ja rakentamisen asiantuntijat kertovat kehityksestä myös, että

 

- Asuntojen hinta- ja vuokrakehityksessä erot alueiden välillä ja sisällä kasvavat edelleen.

- Vanhojen asuntojen kauppa kävi heinä-syyskuussa hyvin.

- Kuluttajien asunnonosto- ja lainanottoaikeet ovat korkealla tasolla, mutta pientä pudotusta syyskuun huipuista.

- Tyhjien asuntojen määrä lisääntyy edelleen koko maassa.

Blogi
31.10.2019
Elina Vuorio

Asuntokaupan vilkkauden arviointiin on käytössä aineistoja Verohallinnosta, Kiinteistön­välitysalan keskusliitosta ja Maanmittaus­laitokselta. Koko totuutta ei kerro niistä mikään.

Artikkeli
31.10.2019
Paavo Kokkonen, Martti Korhonen, Elina Vuorio

Asuntokauppa on piristynyt viime vuoteen ja alkuvuoteen verrattuna etenkin pääkaupunki­seudulla, mutta rakentaminen on vähenemässä. Erot alueiden välillä ja sisällä ovat huomattavia, analysoivat Tilasto­keskuksen asiantuntijat. Muita asunto- ja rakennus­markkinoiden kehitys­suuntia ovat vuokralla asumisen yleistyminen edelleen ja suuret yhtiölaina­osuudet, joiden kasvu näyttäisi viime aikoina kuitenkin pysähtyneen.

Artikkeli
27.6.2019
Paavo Kokkonen, Martti Korhonen, Heidi Lauttamäki, Elina Vuorio

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet maltillisesti muualla paitsi Turussa. Tilastot kertovat asunto­markkinoiden kehityksestä myös, että:

 

- Rakennusluvat ja aloitetut hankkeet ovat vähentyneet koko maassa.

- Vanhojen osakeasuntojen kauppa oli tammi–huhtikuussa viime vuottakin hiljaisempaa. Toukokuussa kauppa piristyi alustavien tietojen perusteella.

- Asuntojen hinnoissa polarisaatio jatkuu, myös pääkaupunkiseudun sisällä.

- Asumiskustannusten nousuvauhti taloyhtiöissä on tasaantunut.

tk-icons