Huomenna, 20. lokakuuta vietetään Euroopan tilastopäivää. Ai ette? En tiennyt minäkään.

Dataterapiaa – faktapohjainen maailmankuva vähentää epätoivoa
Kun maailma näyttää katastrofialueelta, jossa ei kannata kouluttautua ja suunnitella elämää, mitä antaa koulunsa päättävälle nuorelle?
Ehdotan tosiasioita, dataterapiaa, tuoretta teosta nimeltä Factfulness.
Factfulness on Hans Roslingin, ruotsalaisen lääkärin ja tilastovalistajan, perinnön toinen osa, yhdessä Ola-pojan ja tämän vaimon Anna Rosling Rönnlundin kanssa kirjoitettu väkevä puolustuspuhe faktapohjaiselle maailmankuvalle.
Alaotsikko kertoo sisällön: Kymmenen syytä miksi olemme väärässä maailman suhteen – ja miksi asiat ovat paremmin kuin luullaan.
Rosling vyöryttää tosiasioita, jotka kertovat maailman olevan parempi ja kehittyvän kohti parempaa kuin mediaa seuraamalla uskoisi.
Esimerkkejä ”inhimillisen kehityksen hiljaisesta, salaisesta ihmeestä” riittää:
Rokotettujen lasten osuus maailmassa: 80 prosenttia.
Koulua käyvien tyttöjen osuus: 90 prosenttia.
Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus: 1800: 85 prosenttia, 1966: 50 prosenttia, 2017: 9 prosenttia.
Taitavana kommunikoijana Rosling toki ymmärtää journalisteja, joiden ammattiin kuuluu hakea dramatiikkaa ja kiinnostavia poikkeustapauksia. Se, että 40 miljoonaa lentoa vuodessa pääsee turvallisesti perille, ei ylitä uutiskynnystä.
Kynnystä ei ylitä sekään, että maailmassa kuolee lapsia vähemmän kuin koskaan. Ja se tarkoittaa, että köyhien ei enää tarvitse tehtailla jälkeläisiä, jotta edes jotkut selviäisivät vanhempien vanhuuden turvaajiksi.
Yksi viime vuonna kuolleen Roslingin keskeisimpiä sanomia olikin se, että maailma on jo saavuttanut ”lapsihuipun”. Lasten määrä ei enää kasva, väestöräjähdyksen moottori on sammunut, vaikka väkimäärä vielä lisääntyykin lähivuosikymmenet lapsentekoikäisten valtavan määrän takia.
Suuri osa koulutetuista länsimaalaisista arvelee kuitenkin maailman ykkösongelmaksi hallitsematonta lisääntymistä. Tieto syntyvyyden laskusta 2–3 lapseen naista kohden useimmissa maissa ei ole – kuinka ollakaan – saanut juuri huomiota tiedotusvälineissä.
Rosling esittää kuvion 30 maan kansalaisten näkemyksistä, mihin suuntaan maailma on muuttumassa. Huonompaan suuntaan, arvelee valtaosa Tanskasta Thaimaaseen ja Australiasta Argentiinaan. Suomalaiset sijoittuivat keskivaiheille lähes kahden kolmasosan pessimistiosuudella.
Siispä: ”Niin kauan kuin ihmisten maailmankuva on niin paljon negatiivisempi kuin todellisuus, pelkät tilastot voivat saada olon positiivisemmaksi.”
Ja tätä tilastojen onnellisuuspilleriä saa ilmaiseksi netistä – vaikkapa YK:n tai Roslingin Gapminder-säätiön sivuilta.
Kirjan harvinaislaatuisemmatkin tilastokuviot ovat mainioita lääkkeitä maailmantuskaan. Oma suosikkini näin kesäloman lähestyessä on ylöspäin sojottava Kitaroita per capita -käppyrä. Soittokelpoisia kitaroita oli 1960-luvun alussa miljoonaa ihmistä kohti pari sataa, nyt jo toistakymmentä tuhatta.
Soittimien lisääntyminen on ilahduttava indikaattori maailman muuttumisesta paremmaksi. Yhä useammat lapset voivat nälkiintymisen sijaan toteuttaa haaveitaan.
Synkkämielisyyden lievittämisen lisäksi Factfulness sopisi toisestakin syystä lahjaksi vaikkapa kevään ylioppilaalle. Se on verraton opas kirkkaaseen ajatteluun ja ajatusvirheiden välttämiseen.
Yksi maailmanmenoon liittyvä opetus: Asiat voivat olla samaan aikaan huonosti mutta paremmin kuin ennen.
Kehityksen tunnistaminen ja tunnustaminen ei ole valheellista positiivisuutta eikä silmien ummistamista maailman ongelmilta ja kärsimykseltä. Se on toivoa herättävää mahdollisuuksien näkemistä.
Hans Roslingin elämäkertateoksesta ovat aiemmin kirjoittaneet Jouni Kotkavuori ja Jussi Melkas.
Lue samasta aiheesta:
Median- ja tiedonlukutaitomme nousee merkittäväksi demokratiaa ylläpitäväksi kansalaistaidoksi, kirjoittaa tietopalvelujohtaja Hannele Orjala.
Enää ei riitä että arvovaltainen ihminen väittää jotain todeksi, pohtii Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun Totuuden ammattilaiset -podcastissa.
Tutkimus- ja tilastotieto vaatii tulkitsijaltaan valppautta ja ajattelua. Myös omat lähtökohdat ja ennakkokäsitykset on terveellistä aika ajoin tarkistaa, muistuttaa Jukka Hoffren.
Silmälasit, virttynyt pikkutakki, kuusikymppinen professori, tilastotietoja... Auditorio on täpötäysi, kuuntelemme herkeämättä. Ja katselemme: kädessään miekkosella on vessapaperirullia (sama esitys täällä ja täällä perusteellisempana rullien sijaan kuutioilla).