Px-kodlistan för näringsgrensindelningen (TOL 2008)

C10850 10850 Tillverkning av lagad mat och färdigrätter

Denna undergrupp omfattar tillredning av lagad mat och färdigrätter. Lagad mat och färdigrätter består av två eller flera basingredienser, t.ex. kött, fisk, pasta, grönsaker eller frukt. De är vanligen färdiga maträtter för uppvärmning, t.ex. lådor, plättar och färdigrätter för uppvärmning i mikrovågsugn.

Lagad mat består av färdigrätter, vars bäst före-datum går ut inom ungefär två veckor från förpackningsdagen, lagad mat och färdigrätter som säljs oförpackade som kilo/styckegods, lagad mat förpackad i vakuum eller i skyddsgas samt konserverad och fryst lagad mat.

Gruppen omfattar inte tillredning av måltider för omedelbar konsumtion, t.ex. restaurangmåltider och snabbmat eller tilltugg från kiosker. [0]

Innehåller

- tillverkning av lagad mat och färdigrätter av kött eller fjäderfäkött, fisk, grönsaker eller rotsaker o.d.
- - olika lådor såsom lever-, köttmakaroni-, morots- och strömmingslåda
- - köttbullar, kåldolmar, kycklingnuggets
- - konserverade färdigrätter såsom ärtsoppa
- - färdiga plättar såsom spenat- och blodplättar
- - vitlökspotatisprodukter
- - tillverkning av fryst pizza eller pizza som hållbarhetsbehandlats på annat sätt
- - hamburgare, köttpiroger, pastejer, karelska piroger
- - färdigrätter för uppvärmning i mikrovågsugn
- - färdiga soppor
- - matiga sallader
- - klappgröt, varvad kräm o.d. [0]

Innehåller också

- tillverkning av lokala rätter och nationalrätter ('kalakukko', memma, kålrotslåda o.d.) [0]

Innehåller inte

- tillverkning av färska livsmedel eller livsmedel av bara en ingrediens, t.ex. brödost, klassificeras i motsvarande grupp på tvåsiffernivå 10
- konserver som tillverkats av bara en ingrediens, t.ex. gris-nötköttsprodukter, klassificeras i motsvarande grupp på tvåsiffernivå 10
- tillverkning av pommes frites och liknande potatis (10310)
- tillverkning av ömtåliga färskprodukter (10890)
- tillverkning av korv (10130)
- tillverkning av påssoppor, buljongtärningar o.d. (10890)
- tillverkning av färsk (icke tillagad) pizza, inte fryst (10890)
- tillverkning av färsk pasta, också fylld (10730) [0]


...