Px-kodlistan för näringsgrensindelningen (TOL 2008)

C10510 10510 Mejerivarutillverkning

Omfattar mjölkförädling: klassificering, silning, testning och kylning av färsk helmjölk i flytande form och grädde; separering av grädde ur mjölk; pastörisering av mjölk, sterilisering, homogenisering, ultrapastörisering o.d. av mjölk; förpackning av mjölk och grädde:
- framställning av pastöriserad, steriliserad, homogeniserad och/eller ultrapastöriserad mjölk och grädde
- tillverkning av torrmjölk eller koncentrerad mjölk och grädde (mjölkpulver), också sötad
- framställning av smör
- framställning av smörolja
- tillverkning av mjölkfettsbaserade pålägg, som innehåller minst 40 procent mjölkfett
- framställning av surmjölk, fil, yoghurt, kvarg och smetana
- framställning av ost och ostmassa (kasein)
- framställning av vassle
- framställning av laktosfri mjölkdryck
- framställning av mjölkbaserade drycker
- framställning av kasein eller mjölksocker (laktos) [0]

Innehåller inte

- tillverkning av smör-växtoljeblandningar och andra margarinliknande fettblandningar, som innehåller mindre än 40 procent mjölkfett (10420)
- framställning (på lantgård) av obearbetad komjölk (01410)
- framställning (på lantgård) av obearbetad får-, get- och renmjölk (01450, 01492)
- tillverkning av växtfettbaserade ostar och matgrädde (10890)
- tillverkning av mjölkersättningar såsom soja- och havremjölk (10890)
- tillverkning av tofu, dvs. sojamassa (10390)
- självständiga företagares transport av mjölk från gårdar till mejerier (49410)
- uppsamlingsmejerier (46331) [0]


...