Px-kodlistan för näringsgrensindelningen (TOL 2008)

C10 10 Livsmedelsframställning

Livsmedelsindustrin förädlar produkter från jordbruk, skogsbruk och fiske till föda för människor eller djur samt producerar olika insatsvaror, som inte direkt är livsmedel. I samband med verksamheten uppstår ofta också biprodukter (t.ex. hudar från slakt och oljekakor vid oljeutvinning).

Livsmedelsframställningen indelas på tresiffernivån i beredning av kött, beredning av fisk och skaldjur, beredning av frukt och grönsaker, framställning av fetter och oljor, tillverkning av mjölkprodukter, tillverkning av kvarnprodukter, tillverkning av bageri- och mjölprodukter, framställning av beredda djurfoder och framställning av andra livsmedel. Tillverkningen kan ske såväl för egen räkning som för en tredje part, t.ex. slakt för kunds räkning.

Vissa verksamhetsenheter klassificeras som tillverkning, t.ex. bagerier, konditorier och köttvarubutiker, som säljer egen tillverkning, även om det också bedrivs detaljhandel med varor i butiken. [0]

Innehåller inte

- obetydlig bearbetning av produkter i samband med handeln (G)
- beredning av livsmedel för omedelbar konsumtion genast efter beredning eller på plats (56)
- bearbetning av livsmedels- och dryckesvaruavfall för att få returråvara (38320)
- behandling och bortskaffande av livsmedels- och dryckesvaruavfall (38210)
- förpackning av kött mot arvode eller inom ramen för ett kontrakt (82920) [0]


...