Inflaation syyt suurelta osin kotimaisia

Syytä hintojen noususta on yleisesti vyörytetty globalisaatiolle, öljyntuottajille ja ruokakeinottelijoille. Inflaatioasiantuntija Ilkka Lehtisen mukaan kuitenkin valtaosa hintojen noususta on aiheutunut kotimaisista syistä. Lehtinen jakaa Tieto&trendit-lehdessä toukokuun 4,2 prosentin hintojen nousun kotimaisiin vero- ja muihin vaikutuksiin sekä tuontiraaka-aineisiin ja muuhun tuonti-inflaatioon. Hän laskee, että kokonaisuudessaan kotimaisen inflaation osuudeksi saadaan 2,4 prosenttiyksikköä ja tuonnin 1,8 prosenttiyksikköä. Inflaatiostamme siis lähes 60 prosenttia olisikin kotimaista perua. "Laskelmat ovat karkeita, mutta suuntaa antavia", Lehtinen toteaa.

Esimerkiksi ruoan hintojen noususta noin puolet on peräisin raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen noususta. Toinen puoli tulee kuljetusten ja palkkojen nousuista sekä teollisuuden ja kaupan katteista.

Lehtisen mukaan vastakkaisista väitteistä huolimatta globalisaatio on edelleen inflaatiota jarruttava voima. Suomen toukokuun inflaatio olisi ollut ilman vaatteiden, kodinkoneiden, silmälasien, ulkomaan lentomatkojen, kännyköiden, elektroniikan ja lelujen halpenemista noin 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi.

Suomalaisyritykset etunenässä ulkoistamassa ulkomaille

Joka kuudes yli 50 henkilöä työllistävä suomalaisyritys on ulkoistanut tai siirtänyt toimintojaan ulkomaille viime vuosina. Vielä vilkkaampaa tämän suuntainen kehitys on ollut Tanskassa, kertoo Samuli Rikaman raportoima tuore tutkimus. Pohjoismaissa ja Hollannissa tehdystä selvityksestä käy ilmi myös, että erityisesti ruotsalaiset, hollantilaiset ja suomalaiset yritykset siirtävät mieluummin toimintojaan konsernin sisällä maasta toiseen kuin ulkoistavat ne ulkopuoliselle toimijalle.

Yritystoiminnan muutokset globalisoituvassa maailmassa haastavat myös tilastot, joilla toimintaa ja ilmiöitä pitäisi kuvata. "Tuotantoketjun pilkkoutuessa eri maihin voidaan joidenkin kansallisten tilastojen mielekkyys jopa asettaa kyseenalaiseksi", kirjoittaa Tilastokeskuksen yritysten suhdanteet -yksikön kehittämispäällikkö Anu PeltolaTieto&trendit -lehden heinäkuun numerossa.

Lisätietoja:
Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen p. 050 435 8573, erikoistoimittaja Jouni Kotkavuori p. (09) 1734 2269.
Tarkempia kirjoittajatietoja löytyy lehdestä.

Lue lisää aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tilastotori tai myyntipalvelu (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi


Päivitetty 10.7.2008