Kuluttajien talousluottamus on jakautunut kahtia

Kuluttajien luottamus omaan mikrotalouteensa on viime vuosina jatkuvasti vahvistunut, mikä on näkynyt voimakkaana kulutuksena. Samaan aikaan luottamus Suomen makrotalouteen on notkahdellut. Ristiriidasta huolimatta kuluttajat eivät ole hölmöläisiä, osoittaaTilastokeskuksen Kuluttajabarometrista vastaava Pertti Kangassalo Tieto&trendit-lehdessä 2/2008.

Valtaosaa väestöstä koskenut työllisyystilanteen paraneminen ja suotuisa palkkakehitys ovat olleet perusteita kuluttajien luottavaiselle kuvalle omasta taloudestaan, vaikka tehtaiden lopettamiset ja uutiset maailmalta aiheuttavatkin epäluottamusta Suomen talouteen. Kuluttajien näkemyksiä kannattaa siis kuunnella. He pystyvät vaikuttamaan omien ennusteittensa toteutumiseen.

Digiboxi yleistyi kaikkein nopeimmin

Pakko teki digisovittimesta kautta aikojen nopeimmin yleistyneen kodin laitteen. Vuonna 2003 laite oli vasta muutamalla prosentilla, vuoden 2006 lopulla saavutettiin jo 50 prosentin raja ja tämän vuoden helmikuussa noin 85 prosentilla Suomen kaikista kotitalouksista oli vähintään yksi digisovitin.

Digisovittimen ohella myös taulutelevisio ja DVD-laite ovat yleistyneet viime vuosina vauhdikkaasti. Reilusti yli puolessa Suomen kodeista on jo käytössä digikamera, kamerapuhelin ja laajakaista-internet.

Palveluidenkin siirtäminen ulkomaille houkuttaa yrityksiä

Toimintojen ulkoistaminen ja siirtäminen ulkomaille on varsin yleistä suomalaisyrityksissä, kertoo tuore kyselytutkimus. Teollisuustuotantoa on jo pidemmän aikaa liputettu ulkomaille edullisemman työvoiman ja kasvavien markkinoiden vauhdittamana. Etlatieto Oy:n tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkön ja Tilastokeskuksen yliaktuaari Samuli Rikaman mukaan uudempi trendi on ilmiön laajeneminen palvelutoimintoihin.

Toimintojen ulkoistaminen ja siirtäminen ulkomaille -kyselyn mukaan myös ne yritykset, jotka eivät 2000-luvulla ole siirtäneet toimintoja Suomesta, harkitsevat nyt asiaa tosi mielellä. Kaikkiaan seitsemän prosenttia näistä yrityksistä aikoi siirtää toimintojaan ulkomaille vuoden 2009 loppuun mennessä. Aikomukset toimintojen ulkoistamiseen tai siirtämiseen ulkomaille olivat suurimmat korkean teknologian teollisuusyrityksissä sekä osaamisintensiivisissä palveluyrityksissä.

Lisätietoja:
Erikoistoimittaja Maija Metsä-Pauri, Tilastokeskus, p. (09) 1734 2785.
Tarkempia kirjoittajatietoja löytyy lehdestä.

Lue lisää aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tilastotori tai myyntipalvelu (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi


Päivitetty 10.4.2008