Uutisia 17.9.2021

Talouden tilannekuva: Julkisyhteisöjen tulot elpyvät – rahoitusasema koheni huhti-kesäkuussa vuodentakaisesta

Julkisyhteisöjen kokonaistulot kasvoivat toisella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna 3,4 miljardia euroa. Julkisyhteisöjen rahoitusasema parani toisella neljänneksellä 3,4 miljardia euroa edellisvuodesta.

Tämän vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna kausitasoitetut tulot kasvoivat huhti-kesäkuussa enemmän kuin kausitasoitetut menot eli julkisyhteisöjen rahoitusasema parani myös edellisestä neljänneksestä.  

Tuloista kasvoivat edellisvuoteen verrattuna niin verotulot, saadut sosiaaliturvamaksut kuin omaisuustulotkin. Toisaalta myös maksetut eläkkeet olivat kasvussa. Koronatilanteen vuoksi maksetut tuet nostivat tukipalkkiomenoja etenkin viime vuoden toisella neljänneksellä, joten tukipalkkiomenot vähenivät tämän vuoden huhti-kesäkuussa huomattavasti vuodentakaisesta. 

Sekä tuotannon ja tuonnin että tulo-, varallisuus- ja muiden välittömien verojen kertymät kasvoivat huhti-kesäkuussa viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Tuloveroissa kasvoivat sekä henkilöiden että yhteisöjen tuloverojen kertymät. Tuotannon ja tuonnin veroissa eniten kasvoivat viime vuoteen verrattuna arvonlisäveron, rahapelitoiminnan voittovarojen sekä varainsiirtoveron euromääräiset kertymät.

Kotitalouksien kulutus toisella neljänneksellä selvään kasvuun, säästämisaste laski

Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot säilyivät toisella neljänneksellä edellisen neljänneksen tasolla. Sen sijaan kulutusmenot kääntyivät selvään kasvuun.

Kulutuksen kasvu laski korona-aikana koholla ollutta säästämisastetta huhti-kesäkuussa 2,5 prosenttiyksiköllä, 2,9 prosenttiin. Säästämisaste laski nyt vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen tasolle. Vuonna 2019 säästämisaste oli kuitenkin selvästi nykyistä alemmalla tasolla.

Ulkomaankaupassa tavarakaupan arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Ulkomaankaupasta kertyi Suomelle ylijäämää toisella neljänneksellä 0,1 miljardia euroa. Käypähintaisen viennin arvo oli 22,9 miljardia euroa ja tuonnin arvo oli 22,8 miljardia euroa.

Ulkomaankaupassa erityisesti tavarakaupan arvo kasvoi. Tavaroiden viennin arvo kasvoi 19 prosenttia ja tuonnin arvo 22 prosenttia. Hintojen nousu öljyjalosteissa, metalleissa ja puutavarassa on ollut huomattavaa verrattuna edellisvuoteen. Palveluiden vienti kasvoi vuodentakaisesta 9 prosenttia ja tuonti 7 prosenttia.

Tiedot ovat poimintoja Talouden tilannekuva -katsauksesta, jota on päivitetty 17.9.2021.