Kuuntele ja katsele

Tilastoista voit oppia uutta myös katsellen ja kuunnellen. Olemme koonneet tälle sivulle linkkejä aihetta käsitteleviin videoihin ja podcasteihin.

Tervetuloa tutustumaan vinkkilistaamme mukavasti kotisohvalta tai kävelymatkasi varrelta!

Faktanvartija

Faktanvartija on podcast, joka tarttuu rohkeasti julkisessa keskustelussa näkyviin aiheisiin ja tarkastelee niitä analyyttisesti tilastotietojen avulla. Podcast antaa kunnian faktoille ja luo pohjaa tietoon perustuvalle mielipiteen muodostukselle.

Tilastolive

Tilastokeskuksen livelähetyksissä pureudutaan ajankohtaisiin tilastoaiheisiin. Syksyn aiheita mm. Miten kotityöt jakautuvat? Mihin tarvitsemme tilastoja? Osaammeko vielä lukea ja laskea?

Tilastoaiheisia videoita

Tilastokeskuksen Youtube-kanavalla julkaistaan eriaiheisia, tilastoilmiöitä kiinnostavasti käsitteleviä videoita.

Laadukas tieto kaikkien hyödyksi

Tiedon sisällön ja laadun kuvaaminen edistää tiedon laajempaa ja monipuolisempaa hyödyntämistä. Laatukriteerien avulla luodaan yhteinen sanasto tiedon laadulle, mikä edistää kestävien päätösten tekemistä.

Katso video "Laadukas tieto kaikkien hyödyksi" YouTubessa

Murra mutuilu ja taklaa valetieto

Miksi on tärkeää tietää, kuka puhuu ja mihin hän ajatuksensa ja väitteensä perustaa? Piirosvideo kiteyttää luotettavien tiedonlähteiden merkityksen.

Katso video "Murra mutuilu ja taklaa valetieto" YouTubessa

Miksi tilastoja tehdään?

Mitä hyötyä tilastoista on? Miksi niitä tehdään? Piirrosvideolla kuvataan tilastojen merkitystä meille kaikille.

Katso video "Miksi tilastoja tehdään? Mitä hyötyä niistä on?" Youtubessa

Miten Suomella menee?

Itsenäisyyspäiväksi 2020 julkaistulla videolla käydään kestävän kehityksen indikaattorien valossa sitä, miten Suomella menee tilastojen valossa.  

Katso video "Miten Suomella menee" YouTube-palvelussa

Missä asioissa Suomi pärjää hyvin

Itsenäisyyspäivän 2019 kunniaksi tehdyllä videolla kuvataan, missä asioissa Suomi pärjää maailmassa hyvin. Useimpien kansainvälisten vertailujen taustalla ovat eri maiden tilastovirastojen tuottamat tilastot.

Katso video "Hyvä Suomi" Youtubessa

Tilastoja tehdään monista asioista

Videolla kuvataan sitä, miten arkipäiväisiä tilastot ovat. Katsele ympärillesi niin huomaat, että oikeastaan mistä tahansa asiasta voi kertoa tilastoin. Tilastojen tehtävä onkin jäsentää havaintojamme ja ymmärrystämme maailmasta. 

Katso video "Me kaikki olemme tilastoja" Youtubessa

Mitä kaikkea Suomessa tapahtuu yhdessä päivässä

Jos jonain päivänä tuntuu siltä, että ei tapahdu mitään, kannattaa tarttua Suomen Tilastolliseen Vuosikirjaan. Videolla kuvataan esimerkein, mitä kaikkea tilastoista voidaan kertoa jopa yhden päivän ajalta. Eikä se ole kovin vähän.

Katso video "Mitä Suomessa tapahtuu yhden päivän aikana?" Youtubessa

Millainen keskivertosuomalainen on ollut eri aikoina?

Tilastosuomalaisista kertovat videot esittelevät eri aikoina eläneiden keskivertosuomalaisten elämää. Luvut on poimittu eri aikojen tilastoista.

Kolme piirroshahmoa. Naisella on violetti kauluspaita, tytöllä rusetti päässä, punainen kauluspaita ja essu, miehellä punainen t-paita.

Tilastotietoa kiinnostavasti käsitteleviä YLEn radio-ohjelmia ja podcasteja

Lue lisää tilastoista ja tilastojen (lukutaidon) merkityksestä